“Pragmatisch scrummen, daar gaan wij agile mee om”
De term “pragmatisch” wordt door Van Dale uitgelegd als: gericht op feiten, inspelend op de praktijk. Pragmatisch scrummen zien we dan ook als het framework dusdanig verbuigen dat het beter aansluit bij jouw bedrijf of team. De regels verbuigen, zoals het olifantenpaadje op de afbeelding. Er ligt een weg (een kader met regels), wij buigen er flexibel (wat men dan agile noemt) omheen zodat het voor ons beter werkt. Is dat goed of fout? Dat laten we in het midden en dáár gaan we het over hebben in Gilde Sessie 10!
Ben jij zo’n Scrum Master die met de Scrum Guide onder zijn arm door kantoor loopt? En deel je zelfs boetes uit als teamleden zich niet aan de scrumregels houden? Dan houd je het waarschijnlijk niet lang vol bij dat team of dat bedrijf. Dan krijg je adviezen als: “Ga toch pragmatisch met het framework om en kijk wat voor óns bedrijf werkt! Goed dat je ervaring hebt, maar er wordt wel verwacht dat je inspeelt op ónze praktijk. Houd rekening met de bestaande structuren, want daar gaan wij natuurlijk wel agile mee om.”
Als Scrum Masters kennen wij het Scrum Framework natuurlijk door en door. En hoewel scrum geen doel op zich is, weten we dat alle 11 onderdelen een bijdrage leveren aan het geheel om de vruchten ervan te kunnen plukken. Hoe je hiermee omgaat, heeft twee uitersten. De Scrumpolitie die er strak in zit aan de ene kant en een vrijbrief voor cherry-picking aan de andere kant om maar pragmatisch te scrummen.
Tijdens Gilde Sessie 10 gaan we bekijken welke onderdelen van het framework nu écht waardevol zijn. Met als doel een beter begrip krijgen van het Scrum Framework én het belang van ieder onderdeel. We gaan dieper in op die onderdelen en discussiëren over de twee uitersten hoe hiermee om te gaan. Buig jij met ons mee? Ga naar “aanmelden” en we zien je graag bij onze jubileumeditie!