Op deze pagina staat alle opgedane kennis en informatie uit de Gilde Sessies in het kort weergegeven. Daarbij zullen we links plaatsen naar de broninformatie, zodat de enthousiaste Scrum Master op diens gemak alles door kan spitten! Zelfs als je de Gilde Sessie niet heb bijgewoond.
Gilde Sessie 10
We vierden ons jubileum met de tiende bijeenkomst: Lagerhuis-editie. Vijf stellingen bracht het debat tussen Scrum Puristen en Pragmatici op gang. De belangrijkste kennis die we hierbij deelden, was de Scrum Guide. Lees hoe het debat verliep in de blog: “De tiende Gilde Sessie: Lagerhuis-editie“.
Gilde Sessie 9
Bij onze tweede online sessie stond de rol van Product Owner centraal. We hebben het gehad over de evolutie en de houdingen en misvattingen van de PO. Lees er meer over in de blog “Product Owner helpen als Scrum Master“.
Gilde Sessie 8
Tijdens alweer de achtste Gilde Sessie, gingen we op zoek naar de slechtste Scrum Master. Door middel van TRIZ (een Liberating Structure) onderzochten we wat je beter niet kunt doen als Scrum Master, om zodoende tot een antwoord te komen op de vraag: hoe word je een betere Scrum Master?
Gilde Sessie 7
Tijdens de zevende Gilde Sessie gingen we op zoek naar onze Ikigai. Hiervoor werden verschillende Liberating Structures gebruikt, zoals Troika Consulting en Ecocycle Planning. Op deze manier konden we onderzoeken waarheen we willen met onze ontwikkeling, om zo een betere Scrum Master te worden.
Gilde Sessie 6
In Gilde Sessie nummer 6 gingen we in op mensen en hun onderlinge interactie. De softe kant van het Scrum Masterschap, om het zo maar te zeggen. Dit deden we bij Achmea, en zorgde voor zowel een goede inkijk in hoe men daar met dit onderwerp omgaat, als de ideeën en theorieën zelf.
Gilde Sessie 5
In de vijfde Gilde Sessie bemoeide Agile Apeldoorn zich tegen het onderwerp “Scaling Agile” aan. Daarbij is het motto “first nail it, then scale it” enorm van belang. Vertaald houdt dit in: zorg dat je het eerst goed doet in het klein (de complexiteit eruit haalt), voordat je gaat opschalen. Frameworks die dit schalen dienen zijn:
Aanmelden voor de volgende Gilde Sessie kan op deze pagina.
Gilde Sessie 4
Agile Apeldoorn ging in de vierde Gilde Sessie eigenlijk in op zaken die níet helemaal naar wens verlopen. Zo bekeken we de rol van de Product Owner nader en kwamen we tot de conclusie, dat die rol lang niet altijd zo wordt ingevuld als in het artikel van Barry Overeem.
Daarnaast is er gekeken naar de adoptie van Scrum in de verschillende organisaties, waar tot ons verdriet toch de nodige symptomen van Zombie Scrum zijn opgemerkt.
Gilde Sessie 3
De derde Gilde Sessie behandelde een andere kant van het Scrum Master-vak: de rol van bemiddelaar. Iedereen die maar lang genoeg met teams werkt, zal te maken krijgen met een conflictsituatie of vergelijkbare coachingsvraagstukken. Dan biedt het model van Dynamische Oordeelvorming een geschikte uitkomst!
Houd verder goed in gedachten dat je OMA (Oordelen, Meningen en Aannames) thuis laat en gebruik vooral LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen).
Gilde Sessie 2
In deze Gilde Sessie zijn we met Agile Apeldoorn ingegaan op de 8 rollen van de Scrum Master, gebaseerd op het artikel van Barry Overeem. Deze rollen bieden de Scrum Master werkelijk handvatten over het invullen van de rol. Helaas bestaat daar nog al te vaak verwarring over.
Gilde Sessie 1
In de eerste Gilde sessie van Agile Apeldoorn, zijn we gestart met Liberating Structures. Deze werkvormen helpen iedereen in een sessie te betrekken en zijn of haar inbreng te doen. Een must voor elke Scrum Master!
Daarnaast is Happy Salmon gespeeld, wat een enorm vermakelijk, interactief en energiek spel is, om even snel tussendoor te doen.