Jaarretrospective met successen, flaters en leerdoelen

Jaarretrospective Gilde Sessie 11

Jaarretrospective

Gilde Sessie 11 stond in het teken van achteruit én vooruit kijken. Via een jaarretrospective laten we het rare jaar 2020 achter ons, om vervolgens met goede zin richting 2021 te gaan.

Geen groepstherapie met selecte groep Scrum Masters

Onze elfde bijeenkomst was alweer de vierde die we online hebben georganiseerd. Met een selecte groep (grotendeels vaste) deelnemers, werd het een leuke sessie. We wilden er geen groepstherapie van maken, maar een luchtig gesprek over wat er bij iedereen heeft gespeeld. De groep was groot en klein genoeg om wel de diepte in te gaan én (in plaats van de voorgenomen break-out rooms) bij elkaar in één groep te blijven.

Successen en flaters in 2020

Als terugblik op het afgelopen jaar, heeft iedereen zijn grootste succes én flater met de groep gedeeld. Die delen we hier niet allemaal, maar een anonieme greep uit de input is wel interessant.

Enkele flaters

 • Nieuwe collega’s niet inlichten over werkwijze
 • Timeboxen van scrumevents dat niet lukt of juist te streng
 • Geen aandacht geven aan belangrijke wijzigingen

Een paar successen

 • Meerdere teams met succes gestart
 • Grenzen aangegeven toen het nodig was
 • Digitale trainingen en workshops gegeven

Vragen stellen voor verdieping

Na de korte toelichting van iedereen, zijn we de diepte ingegaan. Door meer te vertellen en door vragen te stellen, werd die verdieping gevonden. Het doorgronden van onze flaters en successen, zorgde ervoor dat de oorzaken hiervan werden achterhaald. Daar hadden we allerlei technieken en vormen voor bedacht, zoals Powerful Questions. Door met elkaar in gesprek te gaan en vaak de “Waarom-vraag” te stellen, kwamen we al snel een niveau dieper.

Jaarretrospective succes flater leerdoel

Meenemen naar en leerdoelen voor 2021

Vervolgens konden we onze lessen vertalen naar volgend jaar door er lering uit te trekken. Wat we vanuit het succes willen meenemen en welk leerdoel we uit onze flater kunnen halen. Hieronder een gedeelte uit die opbrengst van alles wat we besproken hebben.

Meenemen vanuit successen

 • Kritiek niet persoonlijk opvatten
 • Een open blik houden
 • Flexibel omgaan met het programma van events

Leerdoelen vanuit flaters

 • Vertrouwen houden in het team(proces)
 • Streven naar continu verbeteren
 • Intuïtie volgen en dit met het team delen

Op naar de jaarwisseling

Met de jaarretrospective in deze Gilde Sessie hopen we weer bij te dragen aan de ontwikkeling van vakmensen in ons vakgebied. In het nieuwe jaar lopen er daardoor weer Scrum Masters in omgeving Apeldoorn rond die zijn gegroeid en hebben geleerd. Volgend jaar zien we jullie graag weer! In Q1 waarschijnlijk ergens in maart onze 12e bijeenkomst en/of rondom juni voor de dertiende sessie. Als je ideeën hebt voor een onderwerp en/of zelf een sessie wil organiseren, neem dan contact met ons op. Hopelijk kunnen we dan weer offline bij elkaar komen. Voor nu namens Agile Apeldoorn fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Reageren