Een betere Scrum Master door Ikigai

Een verslag van de zevende Gilde Sessie door Agile Apeldoorn, gehouden bij het Kadaster

De avond viel als een donker deken over Apeldoorn en haar omgeving heen. Bij het treffen van de laatste voorbereidingen, zakte de zon al achter de horizon en kleurde deze rood. Scrum Master voor Scrum Master druppelde men binnen. Enerzijds om te genieten van het beste uitzicht van Apeldoorn (vanuit het hoofdkantoor van het Kadaster) en anderzijds om te smullen van hele lekkere pizza’s. Een romantisch begin voor wat uiteindelijk een zoektocht zou blijken naar je Ikigai. Dit, om zo een betere Scrum Master te kunnen worden.

De agenda voor de avond
De agenda voor de avond

Hoe een betere Scrum Master te worden (en misschien ook een beter mens)? Iedereen heeft persoonlijk een antwoord kunnen geven op deze lastige vraag. Hierbij was het proces er veelal een van samen doen en elkaar helpen. We zochten naar de voorwaarden van persoonlijke groei, gingen dieper op zoek naar onze raisons d’être, vormden een visie ten aanzien van onze ontwikkeling en committeerden ons aan een eerste stap in de richting van dat mooie vergezicht.

Liberating Structures

Liberating Structures
Een overzicht van alle Liberating Structures

Zoals vaker, maakten we gebruik van Liberating Structures. Deze Gilde Sessie passeerden Appreciative Interviews, Troika Consulting, Ecocycle Planning en What? So What? Now What? de revue. Klik op de hyperlinks, als je exact wilt weten hoe je deze structuren zelf kunt gebruiken.

Appreciative Interviews

Via deze Liberating Structure interviewden we elkaar. Dit had als doel te onderzoeken wat door voorwaarden waren voor succes op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in het werk als Scrum Master. Daarvoor keken we naar eerder genomen succesvolle stappen. Daarnaast probeerden we patronen te ontdekken, door elkaars verhalen naast elkaar te leggen. Wat misschien wel, maar misschien ook niet opvallend was, was dat de steekwoorden die bleven hangen alles en alleen maar te maken hadden met de persoon zelf. Denk aan woorden als durf, aan eigen beslissing, aan loslaten en aan experimenteren. Het is aan ieder zelf om een omgeving te vinden, waarin hij of zij dat kan laten zien en ervaren, zo vonden we.

Troika Consulting

Ikigai
Ikigai

Na een inspirerende uitleg van Astrid Karsten over Ikigai (zie afbeelding), gingen we middels Troika Consulting aan de slag om die van de mede-aanwezigen te vinden. Troika Consulting gaat ongeveer als volgt: een “cliënt” heeft een probleem. In dit geval luidde dit: wat is mijn Ikigai? Twee of drie “consultants” proberen vervolgens door vragen te stellen een beeld te vormen van de context. Daarna zullen ze de cliënt van advies voorzien. Dit zorgt altijd weer voor hele interessante inzichten!

Ecocycle Planning

Ecocyle Planning: je persoonlijke ontwikkeling als een ecosysteem

Ecocyle Planning hielp ons in kaart te brengen welke dingen, activiteiten, wensen, dromen, etc. we hebben, en die te plotten op bovenstaande afbeelding. Op die manier konden we te weten komen, welk zaadje we stiekem lieten verpieteren door er veel te weinig aandacht aan te besteden (terwijl we het zo graag tot wasdom zouden zien komen!) en waar we inmiddels heel goed en ervaren in zijn, maar waar we graag afscheid van zouden nemen. Een dergelijke oefening zet direct aan tot actie.

What? so What? now What?

Deze Liberating Structure maakt de actie des te meer concreet. Door van feitelijkheden (dat wat we hebben geplot in de vorige oefeningen) te gaan naar overtuigingen, tot geloof en uiteindelijk actie, zorgden we ervoor dat we een actieplan maakten om naar onze Ikigai toe te werken en zo ervoor te zorgen dat we ons als Scrum Master (en zeker ook als mens!) verder kunnen ontwikkelen en beter te worden in wat we doen.

Altijd weer positief

Het was alweer de zevende gildesessie die we met Agile Apeldoorn hebben georganiseerd en iedere keer ben ik weer positief verrast door alle enthousiaste mensen die het vertrouwen hebben naar ons toe te komen en met z’n allen enkele uren de diepte in te duiken. Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Zo ben ik ook hartstikke dankbaar voor de geweldige workshop die Astrid Karsten (van Prowareness) wilde geven, met haar aanstekelijke energie en inspiratie. En uiteraard ben ik dankbaar voor mijn eigen werkgever (het Kadaster), die ruimte en eten beschikbaar heeft gesteld, zodat we met ons allen samen konden komen en een gave avond konden beleven.

Een overzicht van de avond

Op naar de volgende gildesessie en op naar onze Ikigai’s!

Reageren