De verspillingen van Scrum-game

Update: besloten is deze sessie uit te stellen tot in of na september, om het zo op locatie te kunnen houden, waarmee het spel meer tot diens recht komt.

Scrum. Een – naar ons inziens – prachtig framework om de grootste effectiviteit te creëren. Maar effectief is niet hetzelfde als efficiënt. Daarom gaan we een Lean bril opzetten, gedurende de (alweer) dertiende Gilde Sessie van Agile Apeldoorn. Via een enerverende game, gaan we kijken naar de verspillingen van Scrum, en zoeken we tevens naar manieren om dit te gebruiken in je Retrospective. Dit alles vindt plaats in september.

Effectief of Efficiënt

Het wereldwijde web leert ons, dat effectief zijn en efficiënt zijn heel goed samen gaan. Echter, en dit is belangrijk, zijn het absoluut niet dezelfde dingen. Effectief gaat over het goede doen en efficiënt gaat over het op de goede manier doen. Doe je allebei, dan ben je lekker bezig, zoals ook blijkt uit onderstaand plaatje.

Effectief en efficiënt

Waarom dan is hier zo weinig expliciete aandacht voor in Scrum? Het gaat alleen maar om waarde en meer termen die toch voornamelijk in de effectiviteitshoek zitten. Afijn, daar gaan wij wat aan doen.

Met een game speuren naar verspillingen

We gaan kijken wie van ons het beste in staat is verspillingen te identificeren en dat om te zetten in verbetering. Zo worden de Scrum teams efficiënter en stijgt de performance. Wil jij dit ervaren, een en ander leren over Lean, inspiratie opdoen voor je Retrospective en een beetje lol maken? Meld je dan aan via deze link! Kennis en kunde van Lean en Scrum zijn mooi meegenomen, maar zeker niet verplicht.

Reageren