De 8 rollen van de Scrum Master

De 8 rollen van de Scrum Master

In juni organiseerde Agile Apeldoorn de eerste Scrum Masters Gilde sessie, waarbij Liberating Structures centraal stonden. Daar besloten Paul van Centraal Beheer en Paul van Enrise om de tweede sessie te organiseren. Dit keer stonden de 8 rollen van de Scrum Master centraal. Welke petten heeft hij allemaal op en welke misvattingen over de rol zijn er? Het was gaaf om met vakgenoten uit onze regio samen te komen en hierover van gedachten te wisselen. Een terugblik op de tweede Gilde Sessie van Scrum Masters in Apeldoorn.

Kennismaking aan de hand van stellingen

In het schitterende Ontmoetingsgebouw van de Achmea Campus, werd iedereen ontvangen. Het programma werd doorgenomen en er volgde een kennismaking aan de hand van 10 stellingen. Door in een vak met “Ja” of “Nee” te gaan staan, kon iedereen reageren op de stelling. Bijkomend voordeel is dat iedereen in de benen en in beweging is. Door de antwoorden leerden de deelnemers elkaar beter kennen en dit leverde al een aantal mooie inzichten en gesprekken op! Vooral de samenwerking met de Product Owner en de rol van Scrum Master kennen, werden uitvoerig besproken. Enkele inzichten uit de antwoorden op de stellingen:

  • 64% was niet aanwezig bij de eerste Gilde Sessie
  • 27% is geen Scrum Master maar noemt zichzelf RTE of Agile Coach
  • 1 persoon had minder dan 1 jaar ervaring met Scrum en 73% meer dan 3 jaren
  • 45% werkt in Apeldoorn en slechts 1 persoon woont daar ook
  • Ongeveer tweederde heeft een PSM-I of PSM-II certificering
  • Bijna driekwart heeft ervaring met scaling scrum, waarbij SAFe, LeSS, SOS en Nexus werden genoemd

Workshop over rol Scrum Masters

Over de rol van Scrum Master bestaat vaak onduidelijkheid. Voor deze Gilde Sessie hebben we een workshop georganiseerd gebaseerd op “The 8 stances of a Scrum Master”. Alle lof en veel dank hiervoor gaan dan ook uit naar Barry, ook voor de afbeeldingen die we hebben gekregen.

De misvattingen
De 8 rollen van de Scrum Master

De 8 rollen en 8 misvattingen hebben we toegelicht, waarbij erg interessante gesprekken ontstonden waar we eigenlijk geen tijd voor hadden. Vervolgens kon iedereen in een matrix (soort spinnenweb) aangeven in hoeverre elke rol op jou van toepassing is. Door zowel aan te geven hoe je jouw huidige rol ervaart als waar je naar toe zou willen groeien, ontstaat een goed zelfbeeld en ontwikkelpad in jouw rol als Scrum Master. Via Liberating Structure (daar heb je hem weer!) “1-2-4-All” hebben we dit met de hele groep besproken. Hierdoor ontstonden inzichten in de verschillen en overeenkomsten tussen de deelnemers, wat de ontwikkelpunten zijn voor iedereen en of er iemand anders aanwezig is die je/jou kan helpen op een bepaald gebied. Daardoor werden mooie verbanden gelegd waar onze groep vakgenoten precies voor is bedoeld!

Oefening op de 8 rollen

Agile Apeldoorn bestaat inmiddels uit meer dan 100 leden. De eerste Gilde Sessie was in juni 2018 en daarna volgden er meerdere. Wil je bij de volgende sessie aansluiten? Geef je dan op via deze website!

Energizer

Tijd voor wat energie en dat deden we met een wandeling. We liepen naar een ander gebouw waar we een kijkje in de Agilekeuken van Centraal Beheer kregen. Met overal Scrum borden aan de wanden ademt de afdeling scrum! Daar werden we meegenomen over (het gebruik van) het Scrum bord van één van de teams. Ook werd uitgelegd hoe de afdeling en organisatie is opgebouwd en hoe alle Scrum teams samenwerken. Interessante inzichten en dit soort bedrijfsbezoeken maken onze Gilde Sessie ook erg zinvol!

Scrum Quiz

Hierna deden we een interactieve quiz met 30 vragen over Scrum. De vragen waren grotendeels gebaseerd op de Scrum Guide en het PSM-I assessment. Via de smartphone werden de meerkeuzevragen beantwoord en het werd een spannende strijd waarbij uiteindelijk de top 3 in de prijzen viel. Jelrik won de quiz en ging er met de hoofdprijs vandoor.

Retrospective

Het event werd afgesloten met een evaluatie, die we uiteraard in de vorm van een Retrospective deden. Alle deelnemers konden feedback geven via post-its, bij smileys op de muur. Hierdoor zagen we in één oogopslag het sentiment en kregen we ook kwalitatieve input.

Het belangrijkste verbeterpunt was toch wel de timebox. We hadden een (te) uitgebreid programma, waardoor er te weinig ruimte was om onderwerpen uitvoeriger te bespreken. Een greep uit de positieve feedback: leerzaam, interactie, afwisseling, leuk onderwerp, goed om ‘lotgenoten’ te treffen en waardevolle sessie.

Reageren